De naam zorgvilla

Een zorgvilla is een vorm van kleinschalig wonen in een particulier tehuis: wonen in een woonvorm, die het meest op thuis lijkt.

Deze woonvorm is speciaal bedoeld voor ouderen die niet meer (volledig) zelfstandig kunnen of willen wonen en wordt ook wel particulier verpleeghuis of kleinschalige woon- en zorgvoorziening genoemd. Dit is ook de officiële benaming die door de Nederlandse Vereniging van Particulier woon- en zorgvoorzieningen (de NEVEP) wordt gebruikt.

Soms wordt een zorgvilla door de huiselijke sfeer verward met een zorghotel of hospice. Dit zijn echter andere woonvormen. Een zorghotel is slechts bedoeld voor korte verblijven, zoals bijvoorbeeld na een operatie. Een hospice is specifiek gericht op de terminale zorg, dus voor mensen die ziek zijn en niet meer kunnen genezen. 

Vroeger werden zorgvilla’s ook wel ouderen pensions genoemd. Deze benaming wordt tegenwoordig echter vrijwel niet meer gebruikt. Door het gebruik van zoveel termen en de onduidelijkheid daarvan is het voor veel mensen lastig en moeizaam een (geschikte) zorgvilla te vinden. Het platform ‘Wonen als Thuis’ is in het leven geroepen om in ieder geval de zoektocht op internet wat te vergemakkelijken. Klik hier voor een volledig overzicht van alle zorgvilla’s in Nederland.

Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.