Wat is kleinschalig wonen of een zorgvilla?

In feite is een zorgvilla een particulier alternatief voor een grootschaliger verpleeghuis of verzorgingstehuis. Het grote verschil is dat een zorgvilla kleinschalig is met zo’n 10 - 30 wooneenheden en de bewoners persoonlijke zorg, verpleging en professionele begeleiding biedt. Vaak 24 uur per dag. Ze bieden een hoog niveau van dienstverlening en voorzieningen, waarbij herkenbaarheid, privacy en huiselijkheid belangrijke aspecten zijn.

U of uw naaste huurt een eigen studio of appartement, terwijl u tegelijkertijd gebruik kunt maken van de gemeenschappelijke ruimtes en de op uw persoonlijke situatie afgestemde zorg en/of verpleging. Zo kunt u in alle rust en met alle verzorging ouder worden, terwijl u woont als thuis. Klik hier voor een volledig overzicht van alle zorgvilla’s in Nederland.

De kosten verschillen sterk per zorgvilla en zorgaanbieder. Sommige woon- en zorgvoorzieningen zijn betaalbaar voor mensen met alleen AOW en een (klein) aanvullend pensioen. Anderen -in het hogere segment- kunnen oplopen tot circa € 8.000 per maand. Omdat het bij particulier kleinschalig wonen gaat om het scheiden van wonen en zorg, en het wonen niet vergoed wordt door de overheid, moet u de kosten voor het wonen, service/diensten en aanvullende zorg zelf betalen.  

Voor de geïndiceerde zorg vraagt u een indicatie aan bij het Centrum Indicatie Zorg (CIZ). Deze zorg kunt u dan betalen uit een persoonsgebonden budget (pgb) of Volledig Pakket Thuis (VPT). Voor de geïndiceerde zorg betaalt u nog wel een wettelijke eigen bijdrage. Deze komt bovenop de kosten voor wonen, service en basiszorg. U kunt uw eigen bijdrage berekenen op de website van het CAK op de volgende link: https://www.hetcak.nl/zelf-regelen/eigen-bijdrage-rekenhulp.

In sommige gevallen kunt u ook al in een zorgvilla gaan wonen zonder indicatie, dus als u zelf nog veel kunt doen. De zorgbehoefte wordt dan in de loop der jaren aangepast, zodat u niet meer hoeft te verhuizen. Ook is dit belangrijk voor echtparen, waarbij maar een van de partners hulpbehoevend is.

Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.