Wat is kleinschalig wonen of een zorgvilla?

Uitleg kleinschalig wonen / zogvilla's

Kleinschalig wonen of wonen in een zorgvilla is wonen in een woonvorm welke het meest op thuis lijkt. In particuliere woon en zorgvoorzieningen voor ouderen betekent dit vaak wonen in statige villa’s en monumentale panden op mooie plekken in Nederland. De kleinschalige voorziening  / zorgvilla is kleinschalig (10 tot 30 wooneenheden) met professionele begeleiding service en zorg. U of uw naaste heeft er een eigen studio/ appartement en krijgt alle zorg en dienstverlening die hij/zij nodig heeft. U kunt bij een kleinschalige particuliere woon en zorgvoorziening kiezen voor 24-uur's zorg en langdurig verblijf, maar bij veel voorzieningen is het ook mogelijk om tijdelijk opgevangen te worden cq een zorghotel functie. Dit is bijvoorbeeld prettig als u of uw naaste moet herstellen van een operatie en nog niet naar huis kan. Bij sommige aanbieders kan je ook zonder indicatie wonen dit is bijvoorbeeld  voor echtparen belangerijk als er maar een hulpbehoefend is. 

Omdat het bij particulier kleinschalig wonen gaat om het scheiden van wonen en zorg dus het wonen niet vergoed wordt door de overheid, moet u de kosten voor het wonen, service/diensten en aanvullende zorg zelf betalen. Voor de geïndiceerde zorg kunt u een beroep doen op de ZVW of WLZ. De kosten van kleisnchalige particuliere woonzorg zorgvilla's verschillen sterk per huis en zorgaanbieder. Sommige woon -en zorgvoorzieningen bieden verblijf aan die betaalbaar zijn voor mensen met alleen een AOW en een aanvullend pensioen. Anderen -in het hogere segment- kunnen oplopen tot circa 8000 euro per maand.

Voor de geïndiceerde zorg vraagt u een indicatie voor uw naaste aan bij het Centrum Indicatie Zorg (CIZ). Deze zorg kunt u dan betalen uit een persoonsgebonden budget (pgb) of Volledig Pakket Thuis (VPT). Voor de geïndiceerde zorg betaalt u nog wel een wettelijke eigen bijdrage. Deze komt bovenop de kosten voor wonen, service en basiszorg. U kunt u eigen bijdrage berekenen op de website van het CAK op de volgende link: https://www.hetcak.nl/zelf-regelen/eigen-bijdrage-rekenhulp

Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.