Wat is kleinschalig wonen of een zorgvilla?

In feite is een zorgvilla een particulier alternatief voor een grootschaliger verpleeghuis of verzorgingstehuis.
Het grote verschil is dat een zorgvilla kleinschalig is met zo’n 10 - 30 wooneenheden en de bewoners persoonlijke, passende zorg, verpleging en professionele begeleiding krijgen. Vaak 24 uur per dag. Ze bieden een hoog niveau van dienstverlening en voorzieningen, waarbij herkenbaarheid, familiegevoel, sfeer privacy en huiselijkheid belangrijke aspecten zijn. Klik hier voor een onafhankelijk overzicht van zorgvilla’s in Nederland.

De bewoners huren een eigen studio of appartement.
Tegelijkertijd kunnen ze gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimtes en de op hun persoonlijke situatie afgestemde zorg en/of verpleging. Zo kunnen ze in alle rust en met alle verzorging ouder worden, terwijl ze wonen als thuis. 

De kosten verschillen sterk per zorgvilla en zorgaanbieder.
Over het algemeen worden zorgvilla's geassocieerd met luxe. En du smet duur. Alhoewel in het hogere segment de prijzen inderdaad kunnen oplopen tot zo'n €8.000 per maand, zijn er steeds meer kleinschalige woon- en zorgvoorzieningen die betaalbaar zijn voor mensen met alleen AOW en een (klein) aanvullend pensioen.

Gescheiden kosten: wonen en zorg
De woonkosten worden bij kleinschalige, particulier woonzorg niet vergoed door de overheid. De kosten voor het wonen, de 0 services & diensten en aanvullende zorg moeten zelf worden betaald.  

De geïndiceerde zorg wordt wel vergoed. Hiervoor moet eerst een zorgprofiel bekend zijn. Deze wordt gebaseerd op de indicatie, die je aanvraagt bij het Centrum Indicatie Zorg (CIZ). Vervolgens wordt deze zorg vergoed met een Persoonsgebonden Budget (PGB) of Volledig Pakket Thuis (VPT).

Voor de geïndiceerde zorg betaal je nog wel een wettelijke eigen bijdrage. Deze komt bovenop de kosten voor wonen, service en basiszorg. Je kunt de eigen bijdrage berekenen op de website van het CAK: https://www.hetcak.nl/zelf-regelen/eigen-bijdrage-rekenhulp.

Wonen zonder indicatie
In sommige gevallen kan men ook al in een zorgvilla gaan wonen zonder indicatie. Dus als je zelf nog veel kunt doen. Als de zorgbehoefte in de loop der jaren toeneemt, wordt de zorgverlening daarop aangepast, zodat je niet meer hoeft te verhuizen. Een oplossing die ook zeer geschikt is voor echtparen, waarbij maar een van de partners hulpbehoevend is.

Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.