Verschillen kleinschalige woon-en zorg voorzieningen of zorgvilla's

Er bestaan erg grote verschillen tussen kleinschalige woon -en zorgvoorzieningen, zorgvilla's en particuliere verpleeghuizen. Niet alleen in de kwaliteit van zorg bestaan deze verschillen, maar ook in de personeelsbezetting en in de algemene huiselijke sfeer. Dit zijn punten waarop gelet moet worden tijdens de zoektocht naar een geschikt voorziening voor u of uw naasten:

  • Informeer: U kunt natuurlijk online naar een kleinschalige particuliere zorginstelling zoeken, maar vraag ook eens naar ervaringen van vrienden en bekenden. Zij zijn vaak veelzeggende dan alle folders van één organisatie bij elkaar. Natuurlijk zijn deze folders ook handig om te verzamelen en is het handig om online de websites te bekijken. De visie en missie van een woon -en zorgvoorziening  kunnen hierin wel duidelijk naar voren komen.
  • Dagbesteding: Wordt er dagelijks dagbesteding geboden in de particuliere  woon-en zorgvoorziening?. Hier kunt u naar vragen in een oriënterend gesprek dat u zult hebben met de betreffende instelling. Is er iemand die creatieve activiteiten verzorgt? Komt er iemand spelletjes doen met de bewoners? Is er eventuele andere dagbesteding? Komen de bewoners voldoende buiten? Is er aandacht voor muziek? Onderzoek heeft uitgewezen dat muziek een positief effect heeft op het brein van dementerende mensen.
  • Eigen kamer en woonkamer: Een eigen appartement is natuurlijk erg mooi, maar uit de praktijk blijkt dat de bewoners gedurende de dag vaak meer tijd doorbrengen in de gemeenschappelijke woonkamer. Hier kunt u dus het beste goed rondkijken. Zo kunt u ontdekken of de sfeer bij u of uw naaste past en of het er toegankelijk uit ziet. Ook kunt u hier goed peilen hoe het is gesteld met de hygiëne van de voorziening.
  • Gemeenschappelijke ruimten en een tuin: Wanneer een tuin of terras goed is afgeschermd kunnen de bewoners vaak nog zelf naar buiten, indien hier behoefte aan is of het personeel hier geen tijd voor heeft. Een beetje groen doet vaak wonderen voor de gesteldheid van de mens en hoe zit dit dan in huis? Is het voor de (dementerende) bewoner mogelijk om wat te dwalen in eventueel afgesloten gangen? En uiteraard: is er genoeg ruimte om toch nog een zekere mate van bewegingsvrijheid te mogen ervaren?
  • Verzorgend personeel: Hoeveel verzorgende zijn er overdag en ‘s nachts aanwezig en hoeveel vrijwilligers heeft de organisatie intern? Wat is de grootte van de leefgroepen, en hoeveel verzorgende zijn hier dan per dienst aan het werk? Ook tijdens de vakantieperiodes en weekenden; Hoe zit het dan met de personeelsbezetting van de leefgroepen?
  • Eten en drinken: Hoe zit het met de dagelijkse maaltijden? Wordt er in de woon-zorg voorziening gekookt, en kunnen bewoners hier misschien bij meehelpen? Worden die maaltijden bereid met gezonde voedingsstoffen, groenten en fruit? Gedurende de dag, wordt er voldoende drank aangeboden en kunnen mensen dit dan ook zelf pakken?
  • Extra kosten: Wat zijn de extra kosten? Moet er bijvoorbeeld worden betaald voor de dagbesteding? De was? Vraag het tijdens een oriënterend gesprek.
  • Is er mogelijk tot het houden van huisdieren? 
Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.