Verschillen kleinschalige woon-en zorg voorzieningen of zorgvilla's

Er bestaan grote verschillen tussen zorgvilla’s. Niet alleen in de kwaliteit van zorg, maar ook in zaken als personeelsbezetting, huiselijke sfeer, kosten enzovoort. We zetten voor u alvast wat vragen op een rij, die u tijdens een oriënterend gesprek of bezoek kunt meenemen.

Ervaringen
Natuurlijk is het handig en slim folders te verzamelen en de websites van de verschillende instituten goed te bekijken. Hier haalt u al veel informatie uit, zoals de visie en missie van het bedrijf. Maar ga ook op zoek naar ervaringen van bewoners, vrienden en bekenden. Deze geven een goed beeld van het dagelijkse leven in de zorgvilla en vormen zo vaak  een veelzeggender beeld dan alle folders bij elkaar.

Dagbesteding
Onderzoek heeft uitgewezen dat vrijetijdsbesteding, waaronder muziek, een zeer positief effect heeft op onze hersenen. Het is daarom belangrijk dat het instituut u informeert over de verschillende activiteiten die voor de bewoners beschikbaar zijn. Zo wilt u graag weten of er een aanbod is van dagelijkse activiteiten en wat voor soort activiteiten dit zijn. Is er een iemand die creatieve activiteiten verzorgd? Worden er met de bewoners spelletjes gedaan? Is er aandacht voor muziek? Worden er buitenactiviteiten aangeboden? Is er toezicht of de bewoners vaak genoeg buiten komen?

Gemeenschappelijke ruimtes
Wonen in een eigen appartement is natuurlijk heerlijk. Toch blijkt in de praktijk dat bewoners gedurende de dag vaak meer tijd doorbrengen in de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de woonkamer. Vergeet dus niet ook in deze ruimtes eens uitgebreid rond te kijken. Zo proeft u gelijk de (huiselijke) sfeer, kunt u wellicht de ervaringen van enkele andere bewoners peilen en heeft u gelijk de mogelijkheid te bekijken hoe het met de hygiëne van het instituut is gesteld.

Tuin en buitenruimtes
Als een gemeenschappelijke tuin of terras goed is afgeschermd, kunnen de bewoners vaak zelf (zonder begeleiding) nog naar buiten. Een beetje groen doet immers wonderen! Hoe is de buitensituatie van het instituut? Daarnaast wilt u natuurlijk ook weten hoe het in het pand is gesteld. Is het voor (dementerende) bewoners mogelijk om rond te wandelen in (afgesloten) gangen? Is er genoeg ruimte om een zekere mate van bewegingsvrijheid te ervaren?

Verzorgend personeel
Het is belangrijk ook even met het verzorgend personeel kennis te maken. U of uw naaste zal hier namelijk dagelijks mee te maken hebben. Daarnaast wilt u graag weten hoeveel personeel er aanwezig is. Overdag en ’s nachts. Wordt er gewerkt met leefgroepen? Zo ja, hoe groot zijn die en hoeveel verzorgenden zijn er dan aanwezig? Hoe is de personeelsbezetting tijdens vakanties en weekenden?

Eten en drinken
Afhankelijk van de persoonlijke situatie kunnen bewoners zelf koken in hun appartement of wordt er gebruik gemaakt van gemeenschappelijke maaltijden. Het is raadzaam vooraf te vragen welke situatie van toepassing is en welke regels gelden. Wordt er in het instituut zelf gemeenschappelijk gekookt? Zo ja, kunnen bewoners hierbij meehelpen? Is er iemand die toezicht houdt op dieetwensen en gezonde ingrediënten bij het bereiden van deze maaltijden? Wordt er in de gemeenschappelijke ruimtes voldoende drinken aangeboden? Is er een boodschappendienst als de bewoner (deels) zelfvoorzienend is?

Extra kosten
U zult te maken krijgen met maandelijkse vaste verblijfskosten en zorgkosten. Klik hier voor meer uitleg over waar u rekening mee moet houden. Zorg dat u of uw naaste niet voor onverwachte kosten komt te staan en vraag naar eventuele extra kosten, zoals de dagbesteding, het drinken in de gemeenschappelijke ruimte, een boodschappendienst, was- en strijkgoed, parkeerkosten voor uzelf of bezoek enzovoort.

Huisdieren
Of u uw huisdier kunt meenemen of een nieuw huisdier kunt aanschaffen, verschilt per instituut. Ook kan er verschil worden gemaakt tussen het soort huisdier. Als voorbeeld zou een schildpad of aquarium kunnen worden toegestaan, maar een kat of hond niet. Zorg dat u vooraf weet waar u aan toe bent door gelijk tijdens een oriënterend gesprek al naar de huisdierregels te vragen. In het zoekscherm van Wonen Als Thuis kunt u aan de linkerkant onder andere filteren op huisdier, zodat u alleen de voor u locaties te zien krijgt.

Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.