Wat kost een zorgvilla?

Algemeen

De prijzen voor een particuliere woon- en zorgvoorziening (zorgvilla) verschillen sterk per aanbieder en per regio. In Amsterdam betaalt u bijvoorbeeld meer huur dan in een klein dorp in Friesland.

Er zijn particuliere initiatieven waar u al terecht kunt met een AOW en (klein) aanvullend pensioen voor zo 'n € 800 per maand. In het hogere segment kunnen de prijzen oplopen tot zo'n € 8000 per maand. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €1.500 en € 5.000 per maand.

Bij een zorgvilla worden de kosten voor het wonen en de kosten voor de zorg van elkaar gescheiden. De verblijfskosten staan immers los van de hoeveelheid en soort zorg die nodig is en worden niet door de overheid vergoed.

Op ons zoekscherm ziet u direct wat de vaste huurkosten zijn per zorgvilla. U kunt aan de linkerkant van het scherm ook filteren op prijs, zodat alleen de voor u betaalbare zorgvilla’s zichtbaar zijn.

Aftrek Inkomstenbelasting

Let op: een belangrijk deel van de door u betaalde maandelijkse kosten voor Zorg en Dienstverlening zijn aftrekbaar van uw inkomstenbelasting. U kunt dus een deel van de door u betaalde kosten voor Zorg & Dienstverlening via de belasting terugkrijgen. Welk deel dit is, wordt samen met de belastingdienst vastgesteld. Het belastingvoordeel is afhankelijk van uw inkomenssituatie. 

Verblijfskosten

Bij een particuliere woon-en zorgvoorziening ofwel zorgvilla betaalt u een vast bedrag aan huur.
Dit is doorgaans een zogenoemde "kale" huur. Houdt daarnaast nog rekening met andere woon- en servicekosten, zoals:  

Generieke kosten

  • Onderhoud onroerend goed en tuin
  • Schoonmaak algemene, gemeenschappelijke ruimten
  • Algemene activiteiten voor alle bewoners 

Persoonlijke kosten

  • Maaltijden (ontbijt, lunch en diner) 
  • Wasservice 
  • Nutsvoorzieningen (gas, water, licht)
  • Schoonmaak appartement 
  • Verzekeringen: inboedel en aansprakelijkheidsverzekering 
  • Abonnementen: televisie, telefoon en internet 


Welke kosten voor u van toepassing zijn, hangt af van uw persoonlijke wensen alsook de diensten die de zorgvoorziening biedt. Sommige instituten bieden meer of minder aanvullende diensten en services, informeer hiernaar bij de betreffende aanbieder.

Klik hier om in ons zoekscherm gericht op zoek te gaan naar een geschikte zorgvilla. Aan de linkerkant van het scherm kunt u filteren op prijs, zodat alleen de voor u geschikte locaties worden getoond.

Zorgkosten

De zorgkosten zijn de kosten die een (particulier) verzorgingstehuis maakt voor het bieden van alle zorg die u nodig heeft. Deze zijn per persoon verschillend. Het maakt in principe niet uit in welke zorgvilla u woont. Als u veel zorg nodig heeft, zal uw verblijf in alle zorginstellingen duurder uitpakken dan iemand die relatief weinig zorg nodig heeft.

Binnen de Wet langdurige zorg (Wlz) bestaan verschillende zorgprofielen. Dit zorgprofiel geeft een omschrijving van de aard en inhoud van uw zorgbehoefte en de noodzakelijke zorg. U krijgt een zorgprofiel als u bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) een indicatie heeft aangevraagd. Het CIZ beslist welk zorgprofiel het beste bij uw situatie past. Heeft u meerdere aandoeningen of ‘beperkingen’, dan wijst het CIZ dat zorgprofiel toe dat zij het ‘belangrijkst’ beschouwen.

Zodra u een zorgprofiel heeft ontvangen, worden de zorgkosten over het algemeen vergoed uit uw Persoonsgebonden Budget (PGB) of een Volledig Pakket Thuis (VPT). De overheid betaalt dus voor de gemaakte zorgkosten. Houdt er wel rekening mee dat (vrijwel) iedereen ook nog een eigen bijdrage moet betalen voor de genoten zorg. 

Klik hier om in ons zoekscherm gericht op zoek te gaan naar een geschikte zorgvilla. Aan de linkerkant van het scherm kunt u filteren op zorgprofiel, zodat alleen de voor u geschikte locaties worden getoond.

Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.