Wat kost een zorgvilla?

Algemeen

Bij een zorgvilla worden de kosten voor het wonen en voor de zorg van elkaar gescheiden. De verblijfkosten worden niet door de overheid vergoed en staan los van de hoeveelheid en soort zorg die voor u of uw naaste nodig is. 

De prijzen voor een particuliere woon- en zorgvoorziening (zorgvilla) verschillen sterk per aanbieder en regio. Zo betaal je in Amsterdam meer huur dan in een klein dorp in Friesland. Er zijn particuliere instellingen waar je al terecht kunt met een AOW en (klein) aanvullend pensioen voor zo 'n € 800 per maand. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €1.500 en € 5.000 per maand, maar in het hogere, luxe segment kunnen deze oplopen tot € 8.000. 

In ons zoekscherm zie je direct wat de vaste kosten zijn per zorgvoorziening. Je kunt aan de linkerkant van het scherm ook filteren op prijs, zodat alleen de zorgvilla’s die binnen jouw budget vallen zichtbaar zijn.

Aftrek inkomstenbelasting

Een belangrijk deel van de maandelijkse kosten voor Zorg en Dienstverlening zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Hoe groot dit belastingvoordeel is, wordt samen met de belastingdienst vastgesteld en is afhankelijk van de inkomenssituatie. 

Verblijfskosten

Bij een particuliere woon-en zorgvoorziening betaal je een vast bedrag aan huur, ook wel 'kale huur' genoemd. Daarnaast moet je echter ook rekening houden met aanvullende woon- en servicekosten, zoals:  

Persoonlijke servicekosten

  • Maaltijden voor bewoner
  • Maaltijden voor bezoekers 
  • Wasservice (linnengoed en persoonlijke was)
  • Electriciteit en gas
  • Schoonmaak appartement 
  • Verzekeringen: inboedel en aansprakelijkheidsverzekering 
  • Abonnementen: televisie, telefoon en internet 

Algemene servicekosten

  • Onderhoud onroerend goed en tuin
  • Schoonmaak algemene, gemeenschappelijke ruimten
  • Algemene activiteiten voor bewoners 

Welke en hoeveel aanvullende diensten en services worden aangeboden, verschilt per aanbieder. Ook verschilt het welke van deze kosten standaard in de basis servicekosten zijn opgenomen en welke als extra worden aangemerkt. Zorg dus dat je je vooraf goed laat informeren over de mogelijkheden en de totale kosten per maand, zodat je precies weet waar je aan toe bent. 

Klik hier om naar het zoekscherm te gaan. Aan de linkerkant van het scherm kun je filteren op prijs, zodat alleen geschikte locaties worden getoond.

Zorgkosten

De zorgkosten zijn die kosten die een zorgvoorziening maakt voor het bieden van alle zorg die je naaste nodig heeft. Deze kosten verschillen niet per zorgvoorziening, maar zijn afhankelijk van de wensen en behoeften van elke individuele bewoner. Heeft deze veel zorg nodig, dan zullen de zorgkosten hoger liggen en zal het verblijf dus duurder zijn dan voor een bewoner die minder zorg nodig heeft. 

Voor deze zorgkosten betaalt de overheid via het Persoonsgebonden Budget (PGB) of een Volledig Pakket Thuis (VPT). Je moet er echter wel rekening mee houden dat (vrijwel) iedereen daar bovenop een eigen bijdrage moet betalen voor de genoten zorg.

Een vergoeding van de zorgkosten via het PGB of VPT kan pas plaatsvinden als je een zorgprofiel hebt aangevraagd en ontvangen. Binnen de Wet langdurige zorg (Wlz) bestaan er verschillende zorgprofielen. Dit zorgprofiel geeft een omschrijving van de aard en inhoud van de zorgbehoefte en noodzakelijke zorg. Je krijgt een zorgprofiel als je bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) een indicatie hebt aangevraagd. Het CIZ beslist welk zorgprofiel het beste past. Is er sprake van meerdere aandoeningen of ‘beperkingen’, dan wijst het CIZ dat zorgprofiel toe dat zij als ‘belangrijkste’ beschouwen.

In ons zoekscherm kun je aan de linkerkant van het scherm het zorgprofiel kiezen dat voor jouw naaste van toepassing is. Zo worden alleen die locaties getoond, die voldoen.

Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.