Waar moet ik op letten bij een zorgvilla?

De stap naar een zorgvilla is niet altijd eenvoudig. Het eigen huis wordt achtergelaten en men maakt een bewuste keuze de rest van het leven door te brengen in een andere woonomgeving. Het is daarom van groot belang dat u ruim de tijd neemt om de juiste keuze te maken. Alleen dan kunt u ook na uw verhuizing naar een zorgvilla het gevoel hebben te wonen zoals thuis.

Op deze pagina vindt u een overzicht van de belangrijkste aspecten voor uw selectie van zorgvilla.
Maar dat is nog niet alles. Ook kleinere verschillen tussen de verschillende zorgvilla’s en andere kleinschalige woonzorg voorzieningen zijn het waard om vooraf te onderzoeken. Meer lezen? Klik hier.

Plaats en bereikbaarheid zorgvilla

Als eerste zult u natuurlijk een keuze maken over de ligging en bereikbaarheid van de zorgvilla. Wilt u of uw naaste nog in dezelfde omgeving blijven wonen of wordt er verhuisd, zodat de familie dichterbij woont en dus regelmatig op bezoek kan? Klik hier om een geschikte zorgvilla te vinden op postcode, plaats of gemeente. 

Sfeer en Visie zorgvilla

Het is belangrijk vooraf een beeld te krijgen van de sfeer van de zorgvilla en visie van de organisatie erachter.
Wordt u aangemoedigd zelf dingen te ondernemen? Zijn er activiteiten die u zullen aanspreken? Wordt u hartelijk ontvangen? Is het een volkse of moderne sfeer? Vragen die allemaal moeten leiden tot het belangrijkste: dat u of uw naaste zichzelf kan blijven. Neem dus de tijd om alle websites en informatie zorgvuldig te bekijken, zodat u een goed beeld heeft.

Voorzieningen

Bepaal voor uzelf vooraf welke voorzieningen voor u of uw naaste belangrijk zijn en of deze aanwezig zijn in de zorgvilla zelf of in de naaste omgeving. Op de websites van de verschillende zorgvilla’s en organisaties worden alle voorzieningen vaak overzichtelijk weergegeven.

Woonvorm

Als u op zoek bent naar een zorgvilla, zult u merken dat er veel verschillende woonvormen mogelijk zijn. Zo kunt u onder andere kiezen voor een eigen appartement, een eigen kamer of een zit-/slaapkamer binnen een groepswoning. Vaak gaat de voorkeur in eerste instantie uit naar een eigen zorgappartement, maar dit is lang niet in alle gevallen de juiste keuze. Voor dementerende mensen is een groepswoning vaak wat fijner, omdat daar een overzichtelijk en veilige omgeving wordt gerealiseerd, waardoor de persoon in kwestie zich vaak meer geborgen voelt.
Soms heeft een dementerende persoon een enorme loopdrang, bewegingsbehoefte of lichamelijke onrust. In dat geval is een kamer op een afdeling met veel loopruimte het beste geschikt. Zorg dat u al deze zaken met de instelling vooraf bespreekt, zodat u gezamenlijk de juiste keuze kunt maken.

Passend bij de zorgvraag

Wat is de reden van de verhuizing naar een zorgvilla: gaat het om een dementerende persoon, iemand met een somatische (lichamelijke) aandoening? Gaat het om een milde of zware vorm van dementie of somatische klacht? Of is er sprake van een zeldzame of moeilijk te behandelen dan wel te begrijpen aandoening, waarbij specialistische zorg noodzakelijk is? Sommige zorgvilla’s kunnen beide zorgvragen aan. Andere richten zich specifiek op een groep.

In het overzicht van zorgvilla’s op deze website, kunt u filteren op zorgtype, zodat u een overzicht krijgt van alle zorgvilla’s die aan uw specifieke zorgvraag voldoen.

Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.