Waar moet ik op letten bij een zorgvilla?

De stap naar een zorgvilla is niet eenvoudig. Het eigen huis wordt achtergelaten en er is een keuze gemaakt de rest van het leven door te brengen in een andere woonomgeving. Het is daarom van groot belang dat je ruim de tijd neemt om de juiste keuze te maken. Alleen dan kan jouw naaste ook na de verhuizing naar een zorgvilla het gevoel hebben te wonen als thuis.

Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste aspecten voor de selectie van de geschikte zorgvilla.
Maar dat is nog niet alles. Ook kleinere verschillen tussen de zorgvilla’s en andere kleinschalige woonzorgvoorzieningen zijn het waard vooraf te onderzoeken. Meer lezen? Klik hier.

Plaats en bereikbaarheid zorgvilla

Als eerste zul je natuurlijk een keuze maken over de ligging en bereikbaarheid van de zorgvilla. Wilt je dat jouw naaste nog in dezelfde omgeving blijft wonen? Of kies je voor een oplossing dichter bij jou en/of andere familie, zodat de familie regelmatig op bezoek kan?

Denk er ook aan te kijken naar de bereikbaarheid van de zorgvilla. Is er openbaar vervoer in de buurt, zodat ook familieleden en vrienden zonder eigen vervoer eenvoudig op bezoek kunnen gaan?

Klik hier om een geschikte zorgvilla te vinden op postcode, plaats of gemeente. 

Sfeer en Visie zorgvilla

Het is belangrijk vooraf een beeld te krijgen van de sfeer van de zorgvilla en visie van de organisatie erachter.
Worden de bewoners aangemoedigd zelf dingen te ondernemen? Zijn er activiteiten die jouw naaste zullen aanspreken? Word je hartelijk ontvangen? Is het een volkse of moderne sfeer? Is het een luxe locatie? Heerst er een prettige sfeer met familiegevoel?

Vragen die allemaal moeten leiden tot het belangrijkste: dat jouw naaste zichzelf kan blijven. Neem dus ruim de tijd om alle websites en informatie zorgvuldig te bekijken, zodat je zeker weet dat je een goed beeld hebt. Schroom niet om vervolgens bij die zorgvilla's die aan de criteria lijken te voldoen, een afspraak te maken voor een rondleiding. Zodat je alles met eigen ogen kunt zien en ervaren.

Voorzieningen

Bepaal vooraf welke voorzieningen voor jouw naaste belangrijk zijn en of deze aanwezig zijn in de zorgvilla zelf of in de naaste omgeving. Denk aan een kapper, schoonheidsspecialist, masseur, winkels, restaurants etc.

Op de websites van de verschillende zorgvilla’s en organisaties worden alle voorzieningen vaak overzichtelijk weergegeven.

Woonvorm

Als u op zoek bent naar een zorgvilla, zult u merken dat er veel verschillende woonvormen mogelijk zijn. Zo kunt u onder andere kiezen voor een eigen appartement, een eigen kamer of een zit-/slaapkamer binnen een groepswoning. Vaak gaat de voorkeur in eerste instantie uit naar een eigen zorgappartement, maar dit is lang niet in alle gevallen de juiste keuze. Voor dementerende mensen is een groepswoning vaak wat fijner, omdat daar een overzichtelijk en veilige omgeving wordt gerealiseerd, waardoor de persoon in kwestie zich vaak meer geborgen voelt.
Soms heeft een dementerende persoon een enorme loopdrang, bewegingsbehoefte of lichamelijke onrust. In dat geval is een kamer op een afdeling met veel loopruimte het beste geschikt. Zorg dat u al deze zaken met de instelling vooraf bespreekt, zodat u gezamenlijk de juiste keuze kunt maken.

Passend bij de zorgvraag

Wat is de reden van de verhuizing naar een zorgvilla: gaat het om een dementerende persoon, iemand met een somatische (lichamelijke) aandoening? Gaat het om een milde of zware vorm van dementie of somatische klacht? Of is er sprake van een zeldzame of moeilijk te behandelen dan wel te begrijpen aandoening, waarbij specialistische zorg noodzakelijk is? Sommige zorgvilla’s kunnen beide zorgvragen aan. Andere richten zich specifiek op een groep.

In het overzicht van zorgvilla’s op deze website, kunt u filteren op zorgtype, zodat u een overzicht krijgt van alle zorgvilla’s die aan uw specifieke zorgvraag voldoen.

Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.