Tuinieren voor ouderen - voordelen van therapeutische tuin

Tuinieren voor ouderen - voordelen van therapeutische tuin

Heeft u zich weleens afgevraagd waarom zoveel mensen met tuinieren beginnen nadat ze met pensioen zijn gegaan? Naast dat men dan de luxe van meer tijd heeft om buiten in de tuin door te brengen, bevordert tuinieren verschillende gezondheidsvoordelen. Deze kunnen helpen om angst en stress te voorkomen en gewoonweg een fijner leven te leiden.

Wanneer we er even over nadenken is het eigenlijk vrij logisch. Een tuin heeft immers alle elementen om onze zintuigen te prikkelen. We kunnen de bloemen ruiken, en zien de heldere kleuren, we voelen de zon, de wind en het gras, we horen de vogels en de bijen en we kunnen zelfs proeven wat we hebben geplant.

Niet minder belangrijk, is het feit dat werken in een tuin ons tot bewegen brengt. Kunt u de voordelen die tuinieren met zich meebrengt al zien?

Bovendien kan het verzorgen van een tuin, helemaal wanneer u gepensioneerd bent, een gevoel van zinvol bezig zijn geven en helpen in de strijd tegen bijvoorbeeld een depressie. Een studie geschreven door McCaffrey R, W and Hansom C vertelt ons het volgende; “Jaarlijks kampen miljoenen mensen met depressie, inclusief ouderen, waar het bijzonder lastig voor kan zijn, omdat het de fysieke, mentale en sociale functionering beïnvloedt. Toegang tot de natuur en meer zonlicht, kan de depressie helpen te behandelen, zo heeft het ook een positief effect op het verbeteren van moraal, zelfvertrouwen, samenwerking, sociale interactie en lichamelijk functioneren (…).”

Geen wonder dat er therapeutische tuinen bestaan, en zeer gewaardeerd door de gebruikers worden. Maar wat is een therapeutische tuin? Zijn alle tuinen niet therapeutisch?

Wanneer wij ons in een goed verzorgde tuin bevinden kunnen stress symptomen inderdaad verminderen, en kan het een geluksgevoel bezorgen. Echter, wanneer wij het over een therapeutische tuin hebben, dan hebben wij het over specifiek ontworpen groene plekken voor bijvoorbeeld ziekenhuizen, verzorgingstehuizen of andere zorginstellingen. In Nederland is de term minder bekend, en hebben wij verschillende woorden voor hetzelfde concept. Wij hebben het vaak over belevingstuinen, in het Engels worden alle gezondheidstuinen omschreven met een overkoepelende term, namelijk een “Healing Garden” oftewel een helende tuin. Iedereen kan hier gebruik van maken, jong, oud, ziek of gezond. Hoe kunnen wij deze helende elementen ook in onze eigen tuin opnemen?

Clare Cooper Marcus, een emeritus professor in landschapsarchitectuur aan de universiteit van Californië Berkeley, zegt hierover het volgende; “Tijd doorbrengen in de natuur of in een goed ontworpen tuin, zal geen kanker of een derdegraadsbrandwond helen. Er is echter genoeg bewijs dat aantoont dat het wel pijn en stressniveaus kan verlagen– en zodoende wordt ons immuunsysteem op zo een manier gestimuleerd dat het ons lichaam in samenwerking met andere behandelingen helpt te genezen”. Veel ouderen lijden vaak aan reumatische aandoeningen die veel pijn en ongemak kunnen geven. Ook valangst komt vaak voor wat het stressniveau hard omhoog kan laten gaan. En eigenlijk, kunnen we allemaal wel een extra steuntje in de rug gebruiken wanneer het aankomt op ons immuunsysteem, toch? Het verzorgen van een tuin en de natuur bewonderen kan ons algemeen welzijn ontzettend helpen. Laten we eens kijken naar de elementen die in een therapeutische tuin voorkomen, en welke u in uw eigen tuin kunt gebruiken.

Een therapeutische tuin van dichtbij

Wikipedia definieert een therapeutische tuin als volgt: “Een therapeutische tuin is een openluchttuin die speciaal ontworpen is om te voldoen aan de fysieke, psychologische, sociale en spirituele behoeften van de mensen die de tuin gebruiken”. Er is een onderscheid tussen een therapeutische en een helende tuin. Een helende tuin heeft alle aspecten van de natuur opgenomen; groene planten, een water element, bloemen en alle andere aspecten die ons in contact met de natuur brengen. Een therapeutische tuin is speciaal ontworpen om deel van een behandelingstraject uit te maken. Wat kunnen we hier dan in vinden? Wij hebben een artikel van Scientific American, Natuur die Voedt gebruikt om hier wat meer over te weten te komen. Onderstaande elementen zijn allemaal het product van onderzoeken naar het onderwerp therapeutische tuin:

  • Er moet genoeg zonlicht kunnen komen en een plek voor schaduw zijn.

  • Planten die vogels en vlinders aantrekken, dit activeert meerdere zintuigen.

  • Decoratieve bomen

  • Fruitbomen.

  • Plekken waar je kunt zitten, met makkelijk te verplaatsen stoelen, zodat je hier graag een gesprek met iemand aangaat.

  • Een water element, kies iets uit dat daadwerkelijk een kalmerend effect heeft, een lekkende kraan doet dat bijvoorbeeld niet.

  • Wandelpaden, zodat mensen die minder mobiel zijn ook de tuin kunnen gebruiken, bijvoorbeeld wanneer u een looprek heeft.

  • Water aansluiting (voor de tuinslang)

  • Makkelijk toegankelijk, bijvoorbeeld niet achter een zware deur.

Sommige van bovenstaande elementen zijn misschien minder makkelijk om in een normale huistuin te plaatsen, maar we kunnen deze wél ter inspiratie gebruiken.

Lees verder...

Bron: Stannah

 
Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.