Pratende bloempotten en slimme waterkokers: de Zeeuwse zorg digitaliseert

Pratende bloempotten en slimme waterkokers: de Zeeuwse zorg digitaliseert

Van een pratende bloempot, tot de liedjestelefoon en een bril waarmee ouderen zelf hun oogdruppels kunnen toedienen. Robots en andere zorgtechnologie moeten worden gebruikt om het enorme tekort aan personeel op te vangen. Een bus rijdt momenteel langs alle Zeeuwse ouderenzorglocaties om zorgmedewerkers bewust te maken van deze technologie.

De pratende bloempot Tessa kan zo worden afgesteld, dat de pot op vaste tijden van zich laat horen: 'Het is nu tijd om je medicijnen te nemen', kan de pot zeggen. Of: 'Over een half uur komt de thuiszorg langs'. De bloempot helpt thuiswonende ouderen met beginnende dementie met de dagstructuur. Op die manier kunnen mensen langer zelfstandig thuis wonen.

Broodnodige technische hulp

Dit soort slimme hulpjes moeten de zorg ontlasten. Verzorgenden en verpleegkundigen krijgen in de komende jaren allemaal met de nieuwe technische hulpmiddelen te maken. In de rijdende expositie kunnen zij er alvast kennis mee maken. "Heel interessant", zegt verzorgende Madelinde Uijl die de bus bezoekt, "We moeten toch met de tijd meegaan." Ze geeft toe dat ze toch wel tegen alle nieuwe techniek opzag. Na een bezoekje aan de bus is ze een stuk enthousiaster. "De zorg is niet meer houdbaar, we moeten eraan wennen dat de zorg gaat veranderen, want zo gaat het niet langer", zegt verpleegkundige en zorgvernieuwer Marylou van der Klooster van samenwerkingsverband Viazorg. Zij rijdt met de 'innovatiebus' de komende maanden door de provincie en geeft uitleg.

Slimme steunkousen en een heup-airbag

"Kijk, dit leg je onder het matras", vertelt zij aan verzorgenden van Schutse Zorg. De bus staat geparkeerd voor het verpleeghuis in Sint Annaland. "Op een app kun je zien of cliënten onrustig zijn of rustig liggen te slapen. Dan hoef je niet alle cliënten te storen door hun kamers binnen te gaan om te controleren." In de bus demonstreert zij ook de oogdruppelbril: een bril met een gaatje ter hoogte van het oog. "Zo kan iemand heel makkelijk zelfstandig oogdruppels gebruiken en hoeft de thuiszorg niet langs te komen.
 
Slimme oplossingen zijn bijvoorbeeld ook speciale steunkousen, die ouderen zelf kunnen aantrekken, een heup-airbag voor ouderen die wankel op de benen staan, en een iPad met telefoonhoorn, waarmee ouderen makkelijk kunnen beeldbellen. De bus toont tientallen uitvindingen die de zorg kunnen ontlasten.
 
"Er zijn toch wel veel technische snufjes die goed zijn voor de oudere mensen, vooral omdat ze nog zo lang thuis moeten blijven", constateert verzorgende Anja van Oeveren na haar bezoek aan de expositie, "We kunnen niet zonder. Vandaag stond nog in de krant dat er steeds minder personeel is, dan zal je toch de technieken moeten gaan gebruiken." Niet alle zorgtechnologie wordt ingevoerd, verwacht Erna de Koster van zorgorganisatie Schutse Zorg, "Het is heel belangrijk dat we kijken wat bij ons geschikt is en wat per cliënt geschikt is. Je kunt niet alles bij iedereen inzetten."
 
Niet iedereen die de bus bezoekt, is meteen overtuigd. "Ik vind het allemaal wel leuk, maar we zijn nuchtere Zeeuwen", reageert verzorgende Rianne de Witte, "Zou dit gaan werken?"

 

Bron: Omroep Zeeland

Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.