Meldpunt - Minister Helder: demente oudere blijft straks thuis wonen

Meldpunt - Minister Helder: demente oudere blijft straks thuis wonen

Ouderenzorg onder druk

De ouderenzorg staat onder druk door gebrek aan geld, verpleeghuisplekken en personeel in combinatie met een snel toenemend aantal zorgbehoevende ouderen. Ruim 18.000 hulpbehoevenden staan op de wachtlijst voor langdurige zorg. Verpleeghuizen krijgen hun roosters niet meer rond door een hoog ziekteverzuim en personeelsgebrek. Meldpunt heeft laten zien dat in de thuiszorg, wegens hetzelfde personeelsgebrek, niet direct hulp verleend wordt aan dementerende ouderen. De komende jaren worden de tekorten door de rap oplopende vergrijzing alleen maar groter.

Minister Conny Helder: inzetten op zo lang mogelijk thuis wonen

Minister Conny Helder vertelt in Meldpunt dat het kabinet inzet op preventie en zo lang mogelijk thuis wonen. Ze verwacht dat in de toekomst ouderen, ook met dementie, thuis kunnen blijven wonen. “De 130.000 verpleeghuisplekken die we nu hebben, behouden we. Maar we kunnen de groei van 25.000 verpleeghuisplekken die we nodig hebben niet op dezelfde manier vormgeven, omdat we daar de medewerkers niet voor hebben.” Voor wie verpleegzorg thuis niet langer kan, moet een verpleeghuisplek beschikbaar zijn, zegt Helder. De minister vertelt verder dat zij met zorgverzekeraars in gesprek gaat om onnodige regels te schrappen en zo de bureaucratie terug te dringen. Op de uitspraken van minister Helder reageert Anneke Westerlaken van de branchevereniging van zorgorganisaties Actiz.

Meldpunt: vrijdag 25 maart om 19.50 uur bij MAX op NPO 2.

Bron: maxvandaag.nl

Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.