Digitale tools voor in de zorg

Digitale tools voor in de zorg

Dagstructuur ondersteuning

Dagstructuur ondersteuning, zoals een beeldscherm of een sociale robot, helpt cliënten met hun dagplanning; het herinnert hen aan dagelijkse handelingen of afspraken. Op het beeldscherm verschijnen herinneringen in de vorm van teksten en symbolen. Een sociale robot spreekt opdrachten en herinneringen uit, maar het kan ook complimenten geven of muziek afspelen.

Medicijndispenser

Een medicijndispenser voorkomt dat cliënten hun medicijnen vergeten in te nemen of dat juist te vroeg of te laat doen. Het apparaat geeft een geluid- en lichtsignaal op het moment dat een cliënt het medicijn moet innemen. Het is eenvoudig te gebruiken, omdat de cliënt dan alleen nog maar op de OK-knop hoeft te drukken; het zakje met het medicijn komt er dan uit en die wordt ook automatisch opengemaakt zodat de cliënt het eruit kan pakken.

Beeldschermzorg

Beeldschermzorg maakt het mogelijk dat de zorgmedewerker kan communiceren met een cliënt via het beeldscherm van een tablet of laptop. Hierdoor kan er op afstand geholpen worden met dagelijkse activiteiten zoals eten en het op tijd innemen van medicijnen. Ook kan via beeldbellen het psychosociaal welbevinden van de cliënt vergroot worden bij bijvoorbeeld angst, eenzaamheid of depressie.

Leefstijlmonitoring

Door leefstijlmonitoring is er een beter inzicht in het leefpatroon van alleenwonende mensen met dementie. Het zijn sensoren die in de woning zijn geplaatst waardoor zorgmedewerkers en mantelzorgers de activiteiten kunnen volgen. Zo kunnen ze sneller ingrijpen als er afwijkingen in het gedrag plaatsvinden, zoals slaaponderbreking of het vertrekken van de woning. Bij veranderingen krijgen zorgmedewerkers een seintje.

Slimme inco

Voor bewoners die incontinent zijn, is het vervelend om het incontinentiemateriaal te verwisselen, zeker als het achteraf blijkt dat het nog niet nodig was. Met de slimme inco voorkom je dit; het houdt continu de verzadiging van het materiaal in de gaten. Er zitten sensoren in die meten hoever het materiaal is verzadigd en het stuurt die informatie door naar een app. De zorgmedewerker weet dan precies wanneer de bewoner verschoond moet worden.

Elektronisch toegangsbeheer

Elektronisch toegangsbeheer geeft zorgmedewerkers of mantelzorgers toegang tot een woning als de cliënt zelf niet meer de deur kan openen. De zorgtechnologie is verkrijgbaar in twee varianten: een slot aan de binnenkant van de deur en een sleutelkluisje aan de buitenkant naast de deur met daarin de sleutel. Beide varianten kunnen geopend kan worden met een pasje, tag of app via een smartphone. Hierdoor kunnen hulpverleners  de geplande zorg geven of ingrijpen bij noodsituaties.

Heupairbag

De heupairbag is bedoeld voor ouderen die een groot risico lopen of bang zijn om te vallen, het zorgt er namelijk voor dat iemand zacht terecht komt bij een val. Het is een riem met luchtkussens aan beide zijden van de heup. Daarin zitten sensoren die iedere beweging volgen en daarom een val direct kunnen herkennen. Als een cliënt dan valt, blazen de airbags zich op zodat de klap wordt opgevangen.

Bron: zorgvoorbeter.nl

Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.