7 tips om vallen op je oude dag te voorkomen

7 tips om vallen op je oude dag te voorkomen

Vallen is taboe. Veel ouderen verzwijgen tegen hun kinderen dat ze gevallen zijn. ‘Een valincident in huis? Dat overkomt mij niet’, denken heel wat ouderen. Toch gebeurt het ontzettend vaak. Zo'n 30-50% van de 65-plussers valt minstens één keer per jaar in huis. In woonzorgcentra lopen die cijfers op tot 70 % van de bewoners. Valpartijen leiden tot een grotere ziektelast, meer zorgkosten, een hogere mortaliteit, en het beïnvloedt de kwaliteit van leven en zelfredzaamheid van mensen. Het goede nieuws is dat je het kunt voorkomen!

1. Blijf fit en actief. 
Doe minstens 30 minuten per dag aan lichaamsbeweging. Begin met 5 tot 10 minuten per dag en bouw geleidelijk op. Overdrijf niet.

2. Maak je huis veilig. 
Zorg dat er geen losliggende matten en tapijten in huis liggen, maar bevestig ze met een goede antisliplaag. Haal losliggende snoeren weg. Zorg voor voldoende verlichting.

3. Verzorg je voeten en draag goede schoenen.
Loop niet op kousen of blote voeten. Draag schoenen die de hele voet omsluiten met een stevige, platte zool met reliëf en een goede sluiting. Vermijd teenslippers en open pantoffels.

4. Ga regelmatig naar de oogarts.
Verminderde gezichtsscherpte en contrastgevoeligheid vergroten het risico op vallen.

5. Let op je voeding.
Houd je spieren en beenderen sterk door gezonde voeding. Eet calciumrijke voeding zoals melkproducten, broccoli, Chinese kool, spinazie, abrikoos, pruim, dadels, kiwi. Wees matig met alcohol. Een ouder lichaam breekt alcohol minder goed af. Roken verhoogt het risico op broze botten.

6. Let op met medicijnen. 
Hoe meer verschillende geneesmiddelen je inneemt, hoe groter het risico om te vallen. Vooral slaappillen hebben een grote impact op het valrisico.

7. Let op met duizeligheid.
Wie vaak last heeft van duizeligheid bij het rechtkomen, kan dat voorkomen door niet te snel recht te staan en voldoende te bewegen. Bespreek vaak terugkomende duizeligheid met je huisarts.

 

Bron: Knack

Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.