Nieuwe Locatie in Enschede geopend van Stepping Stones

Nieuwe Locatie in Enschede geopend van Stepping Stones

Villa de Maere in Enschede: wonen als thuis, met zorg op maat


Ouderen die 24 uurs zorg nodig hebben kiezen steeds vaker voor een kleinschalige zorgvoorziening. Dat is de trend. De opening van Villa de Maere geeft ouderen in Enschede meer te kiezen.

Wonen zoals thuis, dicht bij vrienden en familie. Met zorg op maat, 24 uur per dag, in een kleinschalig huis met een vast team van zorgprofessionals. Met de filosofie: we kijken naar de mogelijkheden en proberen die te bieden.

Stempel ‘luxe’
Met de komst van Villa de Maere, aan de Hogelandsingel, is Enschede een derde woonzorghuis rijk dat op particuliere leest is geschoeid. Net als Huize Stokhorst, dat in 2016 de eerste in Enschede was, heeft De Maere het stempel ‘luxe’. Wie van alleen AOW leeft, kan terecht in Stadsveld, waar sinds vorig jaar Het Stevenfennehuis is gevestigd.
De drie zorglocaties hebben gemeen dat ze anders dan reguliere verpleeghuizen een kleinschalig karakter hebben en ontstaan zijn uit particulier initiatief.

Concurrentie is goed:
Huize Stokhorst was het eerste woonzorghuis in Enschede. Twee jaar draait het nu en van de achttien appartementen zijn er inmiddels veertien bewoond. Vrouw des huizes Ellis de Graaf is blij met de komst van Villa de Maere, dat in hetzelfde segment zit. Concurrentie is goed, vindt zij.

Dan hebben de toekomstige bewoners iets te kiezen”, zegt De Graaf. Als iemand met dementie, alzheimer of een andere vorm van geheugenverlies niet meer thuis kan wonen, is het belangrijk dat hij of zij een woonvorm en omgeving kan kiezen die past. Wij krijgen veel mensen die in de wijk Stokhorst hebben gewoond of er familie hebben.”

Of er in Enschede ruimte is voor meer kleinschalige woon-zorg locaties vindt ze moeilijk te zeggen. Ook in de regio komen steeds meer kleinschalige initiatieven. Zo opent Thuisgenoten binnenkort een locatie in Haaksbergen en zijn ook andere gemeenten in Twente inmiddels goed bediend.

Vandaag opent Villa de Maere aan de Hogelandsingel officieel. Het lintje wordt doorgeknipt door de eerste bewoner, die tot voor kort de enige was. Deze maandag zit hij aan tafel in een van de twee woonkamers die de villa rijk is, samen met drie medewerkers. Hoe hij het hier vindt? Meneer Stulen kan niet zeggen geweldig, liever was hij in zijn eigen huis gebleven. „Maar het is fijn hier.”

Toen bleek dat de 78-jarige Enschedeër te kwetsbaar werd om zelfstandig te wonen, was er plek in een verpleeghuis in Almelo. Daar werd veel terminale zorg verleend. 

Villa de Maere onderscheidt zich van de andere Enschedese woon zorg locaties doordat het in het centrum van de stad is gelegen. Henriëtte Lansink is locatiemanager van het huis, dat plaats biedt aan 24 bewoners. Zij krijgen allemaal een ruime, gestoffeerde zit en slaapkamer. Voor de inrichting tekent iedere bewoner zelf. 

Dat het huis geen tweekamerappartementen heeft, kan ook een voordeel zijn, zegt haar collega Alie van den Brink uit ervaring. Van den Brink is relatiemanager bij Stepping Stones Home & Care, dat nu in Enschede de elfde locatie opent. „Mensen komen hier binnen met lichte dementie of geheugenproblemen. Het is voor hen een hele omslag om niet meer in hun vertrouwde omgeving te wonen. Veel mensen vinden het prettig dat ze een ruimte hebben waar ze alles kunnen overzien. En voor een dutje overdag hoeven ze niet op de bank te kruipen.”

Ze kon in haar ruime apparte­ment de wc niet meer vinden en liep continu rondjes

Ze heeft in een andere locatie wel eens meegemaakt dat en oudere dame in haar ruime appartement op een gegeven moment de weg kwijtraakte. „Ze kon de wc niet meer vinden en liep continu rondjes. Toen ze een kleinere kamer kreeg verzuchtte ze: wat heerlijk dat ik mijn spulletjes terug heb.”

Groot én klein genoeg
De Zorgvilla met 24 bewoners is een mooie maat, vindt Henriëtte Lansink. „Het is groot genoeg om onderling contacten te leggen en klein genoeg om iedereen heel goed te leren kennen.” Want dat is volgens haar het grootste verschil met de reguliere verpleeghuiszorg. „We willen iedereen goed kennen. Gaan ook op huisbezoek voordat iemand hier komt wonen. Wat is de achtergrond van de mensen, hoe leven ze graag. We willen hen dat blijven bieden.

Bron: https://www.tubantia.nl/enschede/villa-de-maere-in-enschede-wonen-als-thuis-met-zorg-op-maat~ad19bc5...

Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.