Honden in de dementiezorg

Honden in de dementiezorg

BrabantZorg en Stichting Blijf uit Heeswijk-Dinther hebben een bijzondere samenwerking. Ze werken met zorgduo’s die bestaan uit mens én hond om zo cliënten met dementie te helpen.

Floor Henst begint in het nieuwe jaar met haar nieuwe baan bij BrabantZorg. Ze gaat aan de slag op de locatie Sint Jan in Uden. Dat doet ze echter niet alleen, want ze begint samen met haar tien weken oude pup Floris.

Floris is speciaal voor Henst geselecteerd door Stichting Blijf. “Zij leiden mij vervolgens op om de hond te trainen”, legt ze uit. “In twee jaar wordt hij opgeleid tot zorgcontacthond voor mensen met dementie. Ik leer dan over het omgaan met honden, maar ook dingen over dierenwelzijn, dementie, fysiologie en ethologie. Floris woont gewoon bij mij en gaat elke dag met mij aan het werk.” Floris blijft wel, net als alle andere zorghonden, in eigendom van de stichting. “Zij betalen bijvoorbeeld ook het hondenvoer, de trimmer, en alle medische kosten”, vertelt Henst.

Neus op schoot

Henst werkt al langer in de zorg, maar besloot als nieuwe uitdaging te reageren op een vacature. “Het werk zelf is al heel bijzonder, maar de hond zorgt ervoor dat je mogelijkheden hebt om wat meer diepgang te leggen met mensen met dementie.” Zij zitten vaak in een eigen isolement en tonen weinig initiatief tot contact. “Voor mensen kan het lastig zijn om daar doorheen te prikken”, legt Henst uit. “Voor een hond als Floris is dat echter heel makkelijk. Die legt zo zijn neus op schoot en heeft meteen contact.”

Puppy

Floris is op 20 september geboren en is nu een paar dagen bij Henst. “Het is een Grote Poedel. Die kunnen heel neutraal op iemand afstappen. Mensen hebben vaak een oordeel klaar of een verwachting. We willen dat iemand uit bed komt, of ons aankijkt. Mensen met dementie zijn juist heel gevoelig", legt Henst uit. “Vooral voor non-verbale dingen. Een hond is daarin helemaal neutraal, zonder verwachting. En uiteindelijk wordt iedereen blij van een schattige hond.”

Het concept honden in de zorg is er al een tijdje. Zo zijn hulp- en blindengeleidehonden al jaren een begrip. “Uit onderzoek blijkt echter dat honden veel meer kunnen betekenen voor de mens. In deze samenwerking wordt de hond gekoppeld aan een zorgverlener, om samen een grote groep mensen te helpen”, sluit Henst af. “Hierdoor kunnen we onbegrepen gedrag van mensen met dementie beter begrijpen.”

Bron: dtvnieuws

Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.