Echt contact met mensen met dementie door improvisatie

Echt contact met mensen met dementie door improvisatie

Familie van mensen met dementie weet het als geen ander: het wordt steeds moeilijker om contact te maken. Gewoon met elkaar praten lukt vaak niet meer. Misschien lukt improvisatie en zang dan wel? Dit is de vraag die het Genetic Choir zich vijf jaar geleden stelde. Daaruit voortgekomen is Stem & Luister, een langdurig project en werkwijze om betekenisvol contact te maken met mensen bij wie het contact maken met woorden niet (meer) werkt zoals we dat gewend zijn.

Kunst in de zorg project, ontwikkeld door Genetic Choir

Op 12 april wordt de publicatie over de Stem & Luister methode gepresenteerd in Amsterdam. De performers van het Genetic Choir gebruiken stemklanken en muziek om mensen met dementie te bereiken en interactie te bevorderen. Anders dan het traditionele zingen of muziek laten horen, gaat deze methode in op het speelse improviseren met klanken en geluiden rond en vanuit de bewoners. De improvisatiemethode geeft onverwachte openingen om verbinding te maken met mensen die anders moeilijk te bereiken zijn. Mensen worden actiever of juist rustiger, er ontstaat écht contact en de persoon komt weer naar voren. Sinds twee jaar werken de zangers van Genetic Choir intensief samen met Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO) in het Flevohuis, een verzorgingshuis voor mensen met dementie. Wekelijks gaan de zangers op bezoek bij de bewoners. De ervaringen, methode en onderzoek zijn nu gebundeld.

In de publicatie komt de methode zowel praktisch als inhoudelijk aan bod. Interessant voor iedereen (familie, vrijwilligers, verzorgers, therapeuten) die direct met mensen met verbale beperkingen in aanraking komen in hun werk of privé situatie. Middels de methode kan je leren de stem te gebruiken als hulpmiddel om verbinding te maken. Genetic Choir’s ambitie is om de sfeer op afdelingen in de langdurige zorg te transformeren naar plaatsen waar luisteren en speels, empathisch contact maken de standaard is.Het e-book is gratis online te bestellen via de website www.stem-en-luister.nl. Op verzoek kan de publicatie ook in print worden toegestuurd.
Op zaterdag 23 april, 28 mei en 10 september 2022 zijn er gratis kennismakingsworkshops van 14:00 -16.30 uur in het Flevohuis in Amsterdam.Meer informatie en aanmelden via www.genetic-choir.org/agenda

Bron: https://www.medicalfacts.nl/ 

Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.