Beschermt Vitamine D tegen dementie?

Beschermt Vitamine D tegen dementie?

Een nieuw groot bevolkingsonderzoek laat zien dat mensen die extra vitamine D slikken, minder vaak dementie krijgen. Het zou zelfs gaan om 40% minder dementiegevallen. Dat is een bijzonder hoog percentage. Voorgaande studies hebben niet dat effect van vitamine D op het voorkomen van dementie gevonden. Hoe moeten we de resultaten van deze nieuwe studie opvatten? Moeten we allemaal vitamine D-supplementen gaan slikken?

In de studie hebben ze 13.000 mensen in Canada en Groot-Brittannië voor een lange tijd gevolgd. Ze vergeleken een groep mensen die vitamine D-supplementen gebruikt kregen, met een groep die geen vitamine D slikt. Hier vonden ze een opvallend verschil: er waren 40% minder dementiegevallen in de groep die vitamine D slikt. In deze studie lijkt het erop dat vitamine D beschermt tegen dementie.

Onderzoek naar vitamine D
In eerder onderzoek is dit grote effect van vitamine D op het voorkomen van dementie niet gevonden. Er waren medicijnstudies die een positief effect vonden, maar ook die geen verschil of zelfs een negatief effect vonden. Ook hebben onderzoekers al eens alle resultaten op een rijtje gezet, ze zagen uiteindelijk geen effect van vitamine D op het voorkomen van dementie. Het resultaat van deze nieuwe studie maakt niet ineens het verschil. Ook laat de nieuwe studie niet zien wie vitamine D zou moeten slikken en hoeveel.  

Hoe kun je 40% minder dementiegevallen verklaren?
Het is erg lastig om oorzaak en gevolg uit elkaar te houden in dit soort bevolkingsonderzoek. De groep die extra vitamine D slikt, krijgt minder vaak dementie. Maar zijn de supplementen daar echt de oorzaak van? Of leven de mensen in deze groep bijvoorbeeld ook gezonder dan de groep die geen supplementen gebruikt? Wetenschappers hechten meer waarde aan interventiestudies dan aan bevolkingsonderzoek. Lees hieronder meer over bevolkingsonderzoek en de betrouwbaarheid. 

Heb ik extra vitamine D nodig?
Het grootste gedeelte van vitamine D maak je zelf aan door zonlicht en een klein gedeelte haal je uit je voeding. Vitamine D zit onder andere in vette vis, rood vlees, paddenstoelen en eieren. Ook wordt het aan steeds meer producten toegevoegd, zoals margarine en bak- en braadproducten. Met een gezond dieet en blootstelling aan zonlicht maakt je lichaam zelf voldoende vitamine D aan.  

Voor verschillende mensen geldt er wel het advies om extra vitamine D te nemen. Het gaat om mensen met een getinte huid, zwangere vrouwen, vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 70 jaar. Maar ook mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, doordat ze weinig buitenkomen of een sluier of boerka dragen. Lees meer over de adviezen op voedingscentrum en thuisarts.nl.  

Bron: Alzheimer Nederland

Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.