Wat is kleinschalig wonen?

Kleinschalig wonen in particuliere woon en zorgvoorzieningen, zorgvilla's en zorgresidenties voor ouderen betekent vaak wonen in statige villa’s en monumentale panden op mooie plekken in Nederland. De voorziening is over het algemeen kleinschalig (10 tot 30 wooneenheden) met professionele begeleiding service en zorg. U of uw naaste heeft er een eigen studio/ appartement en krijgt alle zorg en dienstverlening die hij/zij nodig heeft. U kunt bij een particuliere woon en zorgvoorziening en zorgresidenties kiezen voor 24-uur's zorg en langdurig verblijf, maar bij veel voorzieningen is het ook mogelijk om tijdelijk opgevangen te worden. Dit is bijvoorbeeld prettig als u of uw naaste moet herstellen van een operatie.

Omdat het bij kleinschalig wonen gaat om het scheiden van wonen en zorg cq geen intramurale voorzieningen zijn, moet u de kosten voor wonen, service/diensten en aanvullende zorg zelf betalen. Voor de geïndiceerde zorg kunt u een beroep doen op de ZVW of WLZ. De kosten van particuliere woonzorg of zorgresidenties verschillen sterk per huis en zorgaanbieder. Sommige woon en zorgvoorzieningen bieden verblijf aan die betaalbaar zijn voor mensen die alleen AOW en een aanvullend pensioen ontvangen. Anderen, in het hogere segment, kunnen oplopen tot circa 8000 euro per maand.

Voor de geïndiceerde zorg vraagt u een indicatie voor uw naaste aan bij het Centrum Indicatie Zorg (CIZ). Deze zorg kunt u dan betalen uit een persoonsgebonden budget (pgb) of Volledig Pakket Thuis (VPT). Voor de geïndiceerde zorg betaalt u nog wel een wettelijke eigen bijdrage. Deze komt bovenop de kosten voor wonen, service en basiszorg. U kunt u eigen bijdrage berekenen op de website van het CAK op de volgende link: https://www.hetcak.nl/zelf-regelen/eigen-bijdrage-rekenhulp

Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.