Wat is kleinschalige particuliere woonzorg voor ouderen?

Particuliere woon en zorgvoorzieningen en zorgvilla's voor ouderen zijn vaak gevestigd in statige villa’s en monumentale panden op mooie plekken in Nederland. De voorziening is over het algemeen kleinschalig (10 tot 30 wooneenheden) met professionele begeleiding en zorg. Uw naaste heeft er een eigen studio/ appartement en krijgt alle zorg en dienstverlening die hij/zij nodig heeft. U kunt bij een particuliere woon en zorgvoorziening kiezen voor 24-uur's zorg en langdurig verblijf, maar bij veel huizen is het ook mogelijk om tijdelijk opgevangen te worden. Dit is bijvoorbeeld prettig als u of uw naaste moet herstellen van een operatie.

Omdat particuliere verzorgingshuizen niet altijd erkend worden door de wet toelating zorginstellingen (WTZI), moet u de kosten voor wonen, service/diensten en basiszorg zelf betalen. Daar heeft je naaste dan ook geen indicatie voor nodig. De kosten van particulier wonen verschillen sterk per huis en zorgaanbieder. Sommige woon en zorgvoorzieningen bieden appartementen aan die betaalbaar zijn voor mensen die alleen AOW en een aanvullend pensioen ontvangen. Anderen, in het hogere segment, kunnen oplopen tot circa 8000 euro per maand.

Voor de geïndiceerde zorg (extra zorgbehoeften) vraagt u een indicatie voor uw naaste aan bij het Centrum Indicatie Zorg (CIZ) . Deze zorg kunt u dan betalen uit een persoonsgebonden budget (pgb) of Volledig Pakket Thuis (VPT). Voor de geïndiceerde zorg betaalt u nog wel een wettelijke eigen bijdrage. Deze komt bovenop de kosten voor wonen, service en basiszorg. U kunt u eigen bijdrage berekenen op de website van het CAK op de volgende link: https://www.hetcak.nl/zelf-regelen/eigen-bijdrage-rekenhulp


Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.